Original paper

Grundwasserbelastung durch landwirtschaftliche Nutzung

[Contamination of Groundwater because of Agricultural Activities]

Obermann, Peter

Kurzfassung

Im Bereich der Niederrheinischen Bucht war der Grenzwert von 90 bzw. 50 mg NO3/l im Trinkwasser der Anlaß für Untersuchungen über die Herkunft des NO-Gehaltes des Grundwassers verschiedener Wasserwerke, seiner Ausbreitung und seines Abbaus im Grundwasserleiter. Aus den Messungen ist zu erkennen, daß landwirtschaftlich intensiv genutzte Flächen bei ungünstigen Bodenverhältnissen einen starken NO3-Austrag aufweisen können und die bisherige Praxis der Abgrenzung von Trinkwasser-Schutzzonen keinen ausreichenden Schutz vor überhöhten NO3-Konzentrationen im Grundwasser bietet.

Abstract

The legally permissible limit of 90 and 50, respectively, mg NO3 per liter initiated an investigation of the groundwater within the Lower Rhine region. The origin of the NO3-content of groundwater pumped in different water works, its distribution, and its reduction within the aquifers were studied. Measurements indicate that intensive agricultural utilization of areas with unfavorable soil conditions contributes toward a considerable NO3-content. The present practice to restrict agricultural activities adjacent to waterworks does not provide sufficient protection against excessive NO3-concentration in groundwater.

Keywords

Water managementprotected well zoneagriculturepollutionground waternitrate Rhenish-Westphalian Basin (Lower Rhine region)North-Rhine Westphalia